Groen licht voor uniek Zonnepark Bloemendaal aan Zee

27-01-2020Nieuws

Rotterdam, 27 januari 2020

Rooftop Energy en Adamant bouwen uniek zonnepark bij Bloemendaal aan Zee

Het college van Bloemendaal heeft akkoord gegeven voor de realisatie van een zonnepark op twee parkeerterreinen bij Bloemendaal aan Zee, aan de kop van de Zeeweg. Hier komen circa 5.000 zonnepanelen waaronder geparkeerd kan worden. Voor zover bekend is dit de eerste grootschalige plaatsing van zonnepanelen boven een openbaar parkeerterrein in Nederland. Oplevering, inclusief laadpalen voor elektrische auto’s, staat gepland voor midden april 2020. 

Carports bieden dubbel ruimtegebruik

Leendert Florusse, CEO Rooftop Energy: ”Wij zijn zeer verheugd om samen met Adamant deze carports te kunnen bouwen. Hiermee geven wij invulling aan onze visie om naast daken ook grondprojecten met dubbel ruimtegebruik te realiseren. Hierdoor wekken wij duurzaam energie op en bieden wij ruim 800 auto’s een schaduwrijke en droge parkeerplek. En omdat de parkeerbehoefte hier veelal overdag is, kunnen elektrische auto’s direct uit de zon worden opgeladen!” 

Lokale groene stroom

De totale opgewekte stroom op de parkeerterreinen P1 en P2, staat gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 600 huishoudens. Bekeken wordt hoe de opgewekte groene stroom met voorrang kan worden aangeboden aan de ondernemers bij het strand en de inwoners van Bloemendaal. 

Duingebied vrijhouden

Wethouder Duurzaamheid Henk Wijkhuisen: “Ik ben heel trots dat we dit in Bloemendaal kunnen realiseren. De ruimte om in onze gemeente duurzame energie op te kunnen wekken is schaars. In de beschermde gebieden, waaronder het waardevolle duingebied, willen we geen windturbines en zonnecollectoren. De parkeerterreinen van Bloemendaal aan Zee zijn daarom uitgelezen locaties voor de opwekking van zonne-energie. Bijkomend voordeel is dat de geparkeerde auto’s hier voortaan op zonnige dagen in de schaduw staan.” 

Het project wordt gerealiseerd door Adamant Rooftop Energy Solar Projects BV.

Share This